Szarlotka z czekoladowym budyniem
Pyszna szarlotka z czekoladowym budyniem
Wiele osób z pewnością uwielbia szarlotki, a taka wersja jaką mam dzisiaj dla Was zasmakuje również fanom czekolady.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
4 żółtka
50 h miękkiego masła
2 łyżki jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
50 g masła
4 łyżki cukru
masa jałkowa:
1,5 kg jabłek (dałam papierówki)
1 łyżka cynamonu
pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
Przygotowanie:
ciasto
1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa jabłkowa
2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
masa budyniowa
3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski.
4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa jabłkowa
2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
masa budyniowa
3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski.
4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Ekstra! Zupełnie nowa odsłona szarlotki! Chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńapetyczna szarlotka
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka z czekoladowym budyniem brzmi naprawdę wyjątkowo! To połączenie tradycyjnej szarlotki z intensywnym smakiem czekolady na pewno zadowoli podniebienia wielbicieli słodkości. Dodatkowo, kruszące się ciasto i delikatna masa jabłkowa sprawiają, że ta szarlotka jest prawdziwym rarytasem. Dziękujemy za przepis i inspirację do kulinarnej przygody!
OdpowiedzUsuń