Szukaj na stronie

Szarlotka z czekoladowym budyniem

 Pyszna szarlotka z czekoladowym budyniem 



Wiele osób z pewnością uwielbia szarlotki, a taka wersja jaką mam dzisiaj dla Was zasmakuje również fanom czekolady. 

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
4 żółtka 
50 h miękkiego masła
2 łyżki jogurtu lub śmietany 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa:
3 szklanki mleka 
2 budynie czekoladowe 
pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
50 g masła
4 łyżki cukru 

masa jałkowa:
1,5 kg jabłek (dałam papierówki)
1 łyżka cynamonu
pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej

Przygotowanie:
ciasto
1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.

masa jabłkowa

2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

masa budyniowa
3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski.

4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger