Szukaj na stronie

Naleśniki razowe

 Przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki pszennej razowej.



Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, tak naprawdę z każdej mąki można je przygotować. Wszystko zależy od właściwych proporcji i zawsze wyjdą nam pyszne elastyczne naleśniki. Z razowej mąki nie tylko chleb upieczemy ale i zrobimy pyszne naleśniki, które można wykorzystać na słono w formie krokietów. 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego  
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Masa ma być dobrze lejąca, w razie potrzeby dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, następnie smażymy naleśniki. 

UWAGI
Możesz zrezygnować całkowicie z mleka i dać samą wodę. Naleśniki nadają się do dań na słodko jak i na słono, w przypadku tego pierwszego dodaj pół szklanki cukru. 




4 komentarze:

  1. nie robiłam nigdy razowych naleśników ale co stoi na przeszkodzie, żeby spróbować pierwszy raz? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna i oczywiście o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Na pewno przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takei naleśniki :D Ale najgorzej, że moje córki od razu wczują że użyję innej mąki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak Wam wyszły?? Bo mi super:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger