Naleśniki razowe
lipca 14, 2021
/
4
Przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki pszennej razowej.
Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, tak naprawdę z każdej mąki można je przygotować. Wszystko zależy od właściwych proporcji i zawsze wyjdą nam pyszne elastyczne naleśniki. Z razowej mąki nie tylko chleb upieczemy ale i zrobimy pyszne naleśniki, które można wykorzystać na słono w formie krokietów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Masa ma być dobrze lejąca, w razie potrzeby dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, następnie smażymy naleśniki.
UWAGI
Możesz zrezygnować całkowicie z mleka i dać samą wodę. Naleśniki nadają się do dań na słodko jak i na słono, w przypadku tego pierwszego dodaj pół szklanki cukru.
nie robiłam nigdy razowych naleśników ale co stoi na przeszkodzie, żeby spróbować pierwszy raz? :D
OdpowiedzUsuńFajna i oczywiście o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Na pewno przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńLubię takei naleśniki :D Ale najgorzej, że moje córki od razu wczują że użyję innej mąki
OdpowiedzUsuńJak Wam wyszły?? Bo mi super:)
OdpowiedzUsuń