Szukaj na stronie

Ciasto kokosowe bez jajek

 Pyszne kokosowe ciasto pięknie wyrośnięte bez dodatku jajek! 


Coraz mniej mam czasu wolnego ostatnio, ale gdy tylko mogę staram się coś zamieścić na stronie. Treść będzie już bardzo krótka, bo tu wiadomo chodzi mi tylko o podzielenie się pysznym przepisem z Wami!

Wartość odżywcza 1 kawałka (14) :
226 kcal B 5 g T 11 g W 24 g

Składniki: 
  • 240 g wiórków kokosowych / mąki kokosowej
  • 400 g mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
  • 2 łyżki kakao 
  • +pół tabliczki czekolady gorzkiej/mlecznej/białek na polewę 

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik/cukier, następnie mieszamy ręcznie trzepaczką, aby składniki się połączyły. 
  • Następnie dodajemy mleko i wszystko dokładnie miksujemy. 
  • Masę dzielimy na dwie porcje, jedna większa i druga mniejsza do której dodajemy kakao. Masę z kakao miksujemy do połączenia składników. 
  • Blaszkę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy białą masę. Ciemną masę nakładamy porcjami łyżką do tortownicy, która stworzy nam "łatki". 
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Zalecam nie wyciągać go od razu po upieczeniu przez godzinę. 
  • Ostudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi. 







1 komentarz:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger