Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju
marca 28, 2021
/
3
Wykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze!
Ciasto, które nie wymaga dużo pracy ani składników. Jest bardzo smaczne i można do niego dodawać przeróżne dodatki. Nie są wymagane świeże owoce, mrożone (oczywiście rozmrożone) również świetnie się tu nadają. Sama często daje truskawki, wiśnie czy maliny.
Wartość odżywcza 1 kawałka (10):
187 kcal B 4 g T 11 g W 161 g
Składniki:
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
- 0.5 szklanki oleju
- pół szklanki cukru pudru lub więcej wedle uznania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców (użyłam truskawek rozmrożonych)
- +odrobina mąki lub skrobi ziemniaczanej w przypadku mrożonych owoców
- Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem (użyłam zmielonego słodzika).
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy olej i ubite jajka. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
świetne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jak znalazł pasuje do popołudniowej kawy! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! :) Wystarczy ulubiony owoc, kilka składników i gotowe.
OdpowiedzUsuń