Szukaj na stronie

Jogurtowa zebra bez pieczenia

 Bardzo prosta i szybka do wykonania zebra w wersji bez pieczenia. 



Trochę mnie tu nie było, ze względu na to, że trochę się ostatnio dzieje w moim życiu ciekawych rzeczy. Pomysły, plany itp. trochę wciągają człowieka i zabiera szybko czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :) 

Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g

Składniki:
  • 1 kg jogurtu greckiego 
  • 1,5 łyżki kakao 
  • 3 galaretki przezroczyste (użyłam trusk-wanil) + 700 ml wrzątku
  • 5 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
  • Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
  • Jogurt łączymy z cukrem pudrem i mieszamy (można mikserem lub ręcznie). Ostudzoną galaretkę łączmy z jogurtem i dokładnie mieszamy. 
  • Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 
  • Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało. 



24 komentarze:

  1. Ale bym zjadła takie ciacho! I na dodatek ma tak mało kalorii <3 ciasto marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka galaretka będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam przezroczystej truskawkowo waniliowej. jest jeszcze cytrynowa i winogronowa, wielkoowocowa ale połączenie tych smaków z kakao nie bardzo do mnie przemawiało ;)

      Usuń
  3. Lubię takie proste i szybkie przepisy. Moja mama robiła takie tylko że z sokiem z wiśni lub malin i też było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli wygląda tak jak smakuje, pochłonę całą blaszkę! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam w niedzielę użyłam galaretki winogronowej wyszedł kwaskowy nie wiem czy taki ma być jesli tak to szału nie ma. Wygląda lepiej niż smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo winogron jest kwaskowaty dlatego taki posmak wyszedl ;) ja uzylam truskawkowo waniliowej i zadnego kwasku nie bylo.

      winogronowa najlepsza jest do owoców bo bez nich w polaczeniu z kakao mogl wyjsc wlasnie taki jaaki Pani uzyskała ;(

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź nastepnym razem użyje truskawkowo waniliowej moze bedzie lepszy😊

      Usuń
  6. Super :) ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Omg.... nie wiedziałam, że taka łatwa w wykonaniu (chociaż znając życie i tak by mi nie wyszła)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam w miniony weekend! to ciacho jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ja już wybrałam zebre zrobię

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Świetny przepis, a do tego niskokaloryczny! Z chęcią przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kasiu robiłam to ciasto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie można było od razu napisać jaki smak galaretki? Też zrobiłem o smaku winogronowym i słabo to wyszlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, może i mój błąd. Sądziłam że to kwestia domyślania się ze winogron nie bardzo pasuje do czekolady.

      Usuń
  13. Wygląda pysznie ^^ muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po dodaiu galaretki masa jest bardzo plynna i rozlewa sie po tortownicy. Czy poczekac az stezeje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa powinna byc płynna więc wszystko na tym etapie jest ok. po wlaniu ciasta do formy wstawiamy do lodówki i czekamy najlepiej cała noc aby stezalo. jutro powinno być gotowe do jedzenia ;)

      Usuń
    2. a jeśli jest zbyt płynna to może dostałaś za dużo wody? konsystencja powinna być lejąca ale nie zbyt wodnista

      Usuń
  15. Piękne fale się ułożyły!

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciacho wygląda obłędnie!! *.* Idealne na niedzielę. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger