Szukaj

Bananowa babka zebra

Mniejsza wersja słynnej zebry w wersji bananowej. 



Ostatnio polubiłam ciasta z bananami, więc postanowiłam tym razem wykonać babkę z ich udziałem. Do tego dodałam fajny wizualny efekt zebry i efekt wyszedł super! W smaku boska, mokra, bananowa, na dodatek ma bardzo mało kalorii :)

Wartość odżywcza 1 kawałka (10-12)
96 kcal B 4 g W 12 g T 3 g 

Składniki:
  • 3 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 szklanka mąki (dałam orkiszową)
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego (lub oleju)
  • dosłodzić wedle uznania
Przygotowanie:
  • Banany rozgniatamy widelcem i miksujemy z jajkami. Mąkę przesiewamy z sodą.
  • Dosłodzić wedle uznania, jeśli lubicie słodkie i wszystko dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na pół.
  • Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. Do drugiej dodajemy masło orzechowe (jest dla smaku, więc nie jest koniecznym składnikiem, wtedy zastępujemy olejem).
  • Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na przemian masę. Dwie łyżki jasne, dwie ciemniej i tak do wykończenia (lub prosto z misek lejemy na przemian). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut do suchego patyczka.






16 komentarzy:

  1. Kochana cudo Ci wyszło, pięknie wygląda, uwielbiam chlebek bananowy, to propozycja zdecydowanie dla mnie, zostało coś jeszcze? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto, gratuluję bardzo udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :) chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Ale się zgrałyśmy pomysłami. Robiłam podobną, bo też kocham ciasta bananowe :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje kochana :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już wiem, na co zużyję banany, które proszą się już o użycie :) Już się nie mogę doczekać. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wykonać ten przepis :) Nabrałam na tę babkę wielkiej ochoty :) Jestem takim trochę łasuchem :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Look so delicious. I would like to try it. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.bibliothequeduparfums.com/2020/07/armaniprive-rose-alexandrie-miss-dior.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, mama robiła podobną 'zebrę", ale bez bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna alternatywa dla chlebka bananowego. Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger