Szukaj

Sernik na kruchym z kawą i żurawiną

Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną. 


Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak!

Wartości odżywcze 1 kawałka (24):
212 kcal B 7 g W 11 g T 15 g

Składniki:
ciasto:
  • 400 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 200 g masła zimnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
masa:
  • 500 g twarogu śmietankowego**
  • 250 g mascarpone*
  • 3 jajka*
  • pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • spora garść żurawiny (sparzonej)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
  • sok z połowy cytryny
*taki twaróg dostaniecie w kostce w Biedronce, możecie też dać zwykły ser z wiaderka lub półtłusty dobrze zmielony.
*produkty muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
ciasto
  • Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa serowa
  • Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek), twaróg oraz mascarpone, sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy.
  • Masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kawę (suchą). Dokładnie miksujemy, aby kawa dobrze się rozprowadziła.

  • Dużą blaszkę (32x26) wykładamy papierem. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wylewamy na to masę serową. Możecie to zrobić na sposób zebry (czyli dwie łyżki jasnej, potem ciemnej) lub warstwami jak wolicie. Ja wylewałam paskami po długości, jedna obok drugiej. Na wierzch układamy żurawinę i ścieramy drugą połówkę ciasta jako kruszonkę.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.



33 komentarze:

  1. Uuu, ciekawa kombinacja. Co prawda, aż tak mega za żurawiną raczej nie przepadam, ale i tak bym się skusiła :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurawinę może zastąpić innym owocem lub całkowicie zrezygnować :)

      Usuń
  2. Świetne połączenie, musiał smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta :) Może i ja zrobię ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i niebanalnie :) ciekawe połączenie smaków kawy i żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kruche ciasto, więc chętnie wypróbuję ten przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo nawet nie jest tak bardzo kaloryczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, jak najbardziej dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystkie serniki a z moją ukochaną kawą to musi być sztos :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy przepis :) za kawą w ciastach nie przepadam ale to połączenie z żurawiną jest bardzo interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musisz dawać kawy, możesz zastąpić np kakao ;) lub całkiem pominąć 🤪

      Usuń
  11. Zrobiłam ten serniczek w weekend - wyszedł przepyszny!!! Na pewno powtórzę ten przepis, a teraz zabieram się za szukanie inspiracji na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger