Szukaj na stronie

Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia


Do słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana.
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: tanie


Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na zimno i to w jak najbardziej zdrowej wersji. Szukam zamienników do słynnych ciast, w których jest mnóstwo słodkiej i ciężkiej masy. Tym razem wpadłam na pomysł, aby poszaleć z Rafaello.
Każdy zna małe białe kulki, w zdrowszych lub nieco innych wariantach, to czego by nie spróbować z ciastem. Co najlepsze do tego deseru nie jest wymagana duża ilość składników oraz jest tanie w kosztach, co więcej jest banalnie proste do wykonania.
Ciasto jest dość sycące, dzięki czemu nie zjecie za dużo takiego deseru, a druga dobra wiadomość to to, że Wasz cukier nie wystrzeli w kosmos tak jak po zjedzeniu standardowego ciasta z tą nazwą. Ja dałam minimalną ilość słodzika, czyli pół szklanki jak na taką ilość kaszy. Moje ciasto nie było słodkie, bo postawiłam na aromat kaszy i kokosa, ale jeśli chcecie nieco więcej słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet i szklankę.

Możecie zrezygnować z polewy czekoladowej i posypać wierzch tylko kokosem. Ciasto najlepiej smakuje oraz kroi się, gdy jest dobrze schłodzone.

Wartość odżywcza 1 kawałka (12)
234 kcal B 5 g W 18 g T 15 g

Składniki:
masa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • pół szklanki lub więcej słodzika/cukru
wierzch
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kokos/zmielone orzechy na posypkę
Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 3 szklankach mleka. Jak prawidłowo ugotować kaszę podsyłam LINK.
  • Do ugotowanej kaszy, dolewamy wodę oraz wiórki kokosowe ze słodzikiem/cukrem.  Mieszamy do połączenia składników i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Lekko ostudzoną masę blendujemy. Ja postawiłam na niego grubszą strukturę, ale możecie zblendować ją do gładkiej masy wedle uznania. 
  • Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki. 
  • Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 






Zapraszam również po przepis na ciasto również z kaszy jaglanej w wersji orzechowo kokosowej 


24 komentarze:

  1. to ja chcę solidny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Robiłam podobne ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie rafaello chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto :-) z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki za wspaniale przepisy pare sobie spisalam bede robi fajne bo bez pieczenia . Proste a jkaze smaczne Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Irenko :) Mam nadzieję, że będą Ci smakować tak samo jak mi :)

      Usuń
  7. Pychota! Wszystko co z kokosem uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię jagielnik z czekoladą i granatem. Z kokosem tez musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta kasze gotuje się najpierw z wodą a potem z mlekiem czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw gotujemy na mleku, potem dolewamy wody i wiórki kokosowe gotując jeszcze chwilkę. Mleko wsiąknie w kasze na poczatku, dlatego aby masa nie była zbyt sucha i ładnie połączyła się w wiórkami dolewamy wody jeszcze na koniec :)

      Usuń
  10. Zastanawiam się czy ciasto nie sypie sie przy krojeniu ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zastanawiam się czy ciasto nie sypie się przy krojeniu?? :) Czy ma zwarta konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wytrzymałam i zrobiłam ��
    Ciasto jest przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj bardzo i nie tylko mnie..rodzina zachwycona. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger