Spaghetti w sosie śmietanowo serowym

Makaron spaghetti w sosie śmietanowo serowym z kurczakiem i warzywami. 
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie

Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisami na desery, dlatego dzisiaj trochę od tego odpoczniecie i mam dla Was propozycję pysznego obiadu. Makaron spaghetti nie musi być używany tylko do sosu bolońskiego, tak jak każdemu się kojarzy te danie. Dzisiaj dodałam go innego sosu również pysznego i sycącego. Świeże warzywa w połączeniu ze śmietankowo serowym sosem i soczystym mięsem tworzą naprawdę smaczny obiad! Takie danie można śmiało stosować na dietach.

Odżywiając się zdrowo, oczywiście eliminujemy wiele produktów przetworzonych, ale takie składniki jak śmietana czy ser żółty zostaje na naszej liście zakupów. Zasada jest jedna-nie jemy tego w ilościach kilogramowych! Pamiętajcie również, że są to produkty kaloryczne, dlatego trzeba uważać na ich ilość.



Wartość odżywcza 2 porcji:
783 kcal B 33 g W 55 g T 47 g

Składniki na 2 porcje:
▪ 1 cukinia
▪ 1 papryka
▪ 1 cebula
▪ 1 szklanka śmietanki 30%
▪ 50 g sera żółtego
▪ 200 g kurczaka
▪ 150 g makaronu
▪ 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka i ser żółty kroimy również w kostkę.

2. Smażymy przyprawionego kurczaka. Następnie podsmażamy cebulkę, dodajemy cukinie, paprykę i chwilkę dusimy pod przykryciem.

3. Na koniec wszystko zalewamy śmietanką, dosypujemy ser żółty, sól, pieprz i mieszamy z makaronem.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.



11 komentarzy: