Gofry-przepis podstawowy

Puszyste, chrupiące gofry w sam raz na letnie desery dla całej rodziny.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: tanie
Mamy piękną pogodę, a większości z nas taka pora roku kojarzy się oczywiście w goframi! Możemy spotkać coraz więcej budek z tym pysznym deserem, bo handlowcy dobrze wiedzą czym urzec konsumenta. Na szczęście mamy możliwość wykonania ich w domu, chodź żeby wyszły takie jak z budki ważny jest sprzęt. 
Ogólnie dostępne są gofrownice z mocą ok. 500 W, a to niestety za mało, aby wychodziły chrupkie. Porządny sprzęt, który usmaży nam dobre gofry musi mieć przynajmniej 1000 W. Wtedy zapewniam Was, że efekt wyjdzie taki sam jak kupcze z budki. :) 



Wartość odżywcza 1 gofra(14):
122 kcal B 3 g W 8 g T 8 g

Składniki:
▪ półtorej szklanki mąki orkiszowej
▪ półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 2 jajka
▪ pół szklanki oleju
▪ półtorej szklanki mleka
▪ kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Smażymy gofry i podajemy z ulubionymi dodatkami.


Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

Zapraszam również po przepisy na inne gofry w moim wykonaniu:



8 komentarzy: