Waniliowe gofry na maślance

Chrupiące, pachnące wanilią i z ulubionymi dodatkami gofry. Idealne na śniadanie lub deser dla całej rodziny. 
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: Tanie

Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je, gdy zabrakło mi dziennego światła. Oczywiście to, co najważniejsze i tak ukazuje fotografia, bo przedstawia przepyszne chrupiące gofry. Tym razem wykonałam je na maślance z dodatkiem wanilii. Użyłam do tego ekologicznego aromatu waniliowego, który jest dość mocny i jego zapach unosił się po całym domu podczas pieczenia gofrów. Co było wspaniałe! :) Możecie dać również laskę wanilii lub jak kto woli, cukier waniliowy. Choć jako preferująca zdrową żywność nie polecam, tym bardziej tego bardziej powszechnego, czyli cukru wanilinowego dostępnego w każdym sklepie.

Żeby wyszedł z nich porządny posiłek na śniadanie, które zapewni nam mnóstwo energii bez zapchania się samymi węglowodanami, dodałam twaróg. Wedle upodobań domowników dobrali jeszcze masło orzechowe lub dżemik. 

Zachęcam do skorzystania z przepisów na inne smaczne i zdrowe gofry w moim wykonaniu: GOFRY CYNAMONOWE w wersji bezglutenowej z mąki jaglanej, PIERNIKOWE GOFRY z mocnym aromatem piernika oraz GOFRY BUDYNIOWE.

    



Wartość odżywcza 1 gofra (wyszło 14 szt.)
129 kcal B 8 g W 16 g T 6 g

Składniki:
▸375 ml maślanki 
▸200 g mąki (u mnie jaglana)
▸125 ml mleka
▸5 łyżek skrobi ziemniaczanej 
▸6 łyżek oleju 
▸2 jajka
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸1/2 łyżeczki sody
▸kilka kropel aromatu waniliowego lub laski wanilii

Przygotowanie:
1. W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Białka ubijamy na sztywno.
2. Do mokrych składników dodajemy suche, aromat lub laskę wanilii i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 


2 komentarze:

  1. Te gofry są o-błę-dne ! Wreszcie trafiłam na przepis na gofry doskonałe. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń