Jogurtowe ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku. 
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: Tanie

Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi sezonowymi owocami. Sezon na truskawki już się zaczął i możemy dostać je w sklepach czy targach. Ja sama kupuje tylko na targu u znajomych handlarzy, bo mam pewność, że to są ich owoce, prosto z ich działki. Do sklepowych nie mam zaufania, bo nie raz zawiodłam się na jakości i smaku. Tak samo, jak ich wielkość jest dość naciągana, bo normalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże..no cóż, wielkości filiżanki do espresso. 😱😂

Oczywiście do ciasta możecie użyć mrożone lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki pszennej, ale pełnoziarnistej, bo zwykłej białej nie używam. Czy wiedzieliście, że w zwykłej pszennej jest tylko 2 g błonnika a w pszennej pełnoziarnistej aż 15 g?! Taka mała zmiana, a dużo znaczy. :)





Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
178 kcal B 4 g W 17 g T 10 g

Składniki:
▪ 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
▪ 2 jajka*
▪ 200 g jogurtu naturalnego*
▪ półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
▪ pół łyżeczki sody
▪ 125 g masła roztopionego
▪ 500 g truskawek
▪ 100 g słodzika/cukru

*składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Masło miksujemy z jogurtem, jajkami i słodzikiem/cukrem. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Mąkę łączymy z mokrymi składnikami i miksujemy. Truskawki kroimy na pół i wsypujemy do masy.

3. Masę przekładamy do formy (24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciskamy parę truskawek i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.


Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem truskawek:





2 komentarze: