Placki z twarogu i brokułów

Delikatne placki, świetnie sprawdzają się jako przekąska lub lekki obiad. 
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie

Dzisiaj odstąpimy trochę od słodkości,które Wam ostatnio serwowałam. Pojawi się więcej propozycji na obiad lub mniejsze desery. Ile można żyć samymi ciastami w końcu. :)
To nie koniec ciekawostek, mam dla Was jeszcze coś ciekawego. Szykuje konkurs z nagrodami,które na pewną będą zdrowe i pyszne! Po majówce wyczekujcie wiadomości o nim.

Przechodząc do przepisu, jest to świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. Proste w wykonaniu i szybkie. Twaróg jest tak samo bogaty w białko jak mięso czy ryby, dlatego jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań na nabiał polecam jak najbardziej te placuszki.

Zapraszam również na inne formy placków wytrawnych. PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM oraz PLACKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI.

  



Wartość odżywcza:
579 kcal B 60 g W 27 g T 27 g

Składniki:
▸200 g twarogu (ja dałam chudy)
▸450 g brokułów 
▸2 łyżki mąki
▸1 jajo
▸2 łyżki oleju do smażenia
▸sól, pieprz
▸jogurt opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Brokuł jeśli mrożony gotujemy do miękkości i kroimy w mniejsze kawałki. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę. 
3. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

2 komentarze:

  1. Właśnie usmażyłem i przyznam, że pychotka:). Pierwszy raz robiłem placki ziemniaczane w sumie nie ziemniaczane, a brokułowe no i wyszły świetnie:). Śmiało polecam polecam :)

    OdpowiedzUsuń