Ciasto na oleju z malinami

Szybkie ciasto na oleju z malinami. Nie wiele składników, a smakuję naprawdę super. 
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie 60 minut
Koszt: Tanie
Uwielbiam szybkie ciasta z dodatkiem owoców, które nie wymagają wielu składników i można je zrobić w ekspresowym tempie. Na dodatek efekt końcowy cieszy oko. Ciasta na oleju są delikatniejsze niż na maśle, tak mi się zdaję według moich spostrzeżeń smakowych. Dlatego częściej wykonuje ciasta właśnie na nim.
Zresztą ceny dobrego prawdziwego masła teraz wiadomo, jakie mamy w sklepach...a, że ja nie używam margaryny, masło staram się wykorzystywać bardziej do codziennych spraw, jak np. jajecznica ma masełku. 😊

Zamiast malin możecie użyć innych świeżych owoców, które najbardziej Wam smakują. A żeby jeszcze bardziej dopieścić kubki smakowe, możecie zrobić polewę czekoladową na ciasto.😀 Ja postawiłam na prostotę, bo goście byli już blisko i trzeba było upichcić coś na szybko. W drodze wyjątku do przepisu użyłam zwykłej mąki pszennej, ale ekologiczną i typ 1850.

Zachęcam również do skorzystania z przepisów na inne pyszne ciasta: SZYBKIE CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI oraz CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE.


   






Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12)
155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g

Składniki:
▸4 jajka
▸1/4 szklanki słodzika/cukru
▸półtorej szklanki mąki
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸pół szklanki oleju
▸ok 500 g malin 

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec wlewamy olej i wszystko miksujemy. 
3. Masę przelewamy do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciskamy maliny oprószone delikatnie mąką i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


12 komentarzy: