Szybkie ciasto na śmietanie z owocami

Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń. 
Przygotowanie: 25 minut 
Pieczenie: 35-40 minut 
Koszt: tanie

Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy a na 3 sernik na zimno. Nie martwcie się, wszystkie trzy przepisy pojawią się w swoim czasie na stronie i każdego będziecie mogli wypróbować.
Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛



Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem w ręku. Oczywiście nie licząc pieczenia. Istotną rzeczą tego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto z zaskoczenia ciężko mieć produkty w temperaturze pokojowej. Na to jednak jest prosty sposób: jajka wsadzamy do ciepłej wody (niegorącej!), dzięki czemu szybko się ogrzeją, to samo wykonujemy z kubeczkiem śmietany. Może i nie będzie to taka prawdziwa pokojowa temperatura, ale sprawimy, że produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta.


Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody.
Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie z dodatkiem odżywki białkowej o smaku banana i malinami. Ciasto dzięki temu zyskało mocny aromat bananowy i z dodatkiem kwaśnych malin wyszło naprawdę super. Ten, kto nie posiada odżywek białkowych może użyć aromatu np. waniliowego lub nie dodawać żadnego i rozkoszować się samym smakiem owoców. Ja i mój luby lubimy mieszane smaki, dlatego często drugą wersję wykonuję z odżywkami różnych smaków.


Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 16)
105 kcal B 3 g W 13 g T 3 g

Składniki:
▸2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) +1 niepełna łyżka
▸1 szklanka słodzika/cukru
▸2 jajka w temp. pokojowej
▸1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej
▸1 łyżka oleju
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ok. 500 g wiśni lub innych owoców

Przygotowanie:
1. Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy krótko. Dodajemy olej i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
3. Ciasto wlewamy do formy (24x24), wciskamy owoce na wierzch i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).




14 komentarzy:

  1. Błyskawiczne w przygotowaniu, a taki fantastyczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! w sam raz na lato

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY ZAMIAST ŚMIETANY MOŻNA DODAĆ MAŚLANKĘ LUB KEFIR?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie ciasta z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki typ mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam 1050 oraz 2000. Oczywiście jeśli użyjesz tej normalnej również będzie ok :)

      Usuń
  6. Dzięki,chodziło mi właśnie o te wyższe typy mąk,najlepiej 1850 i 2000.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wychodzi, czy ze śliwkami, czy z rodzynkami, czy samo. Pyszne

    OdpowiedzUsuń