Zapiekanka jaglana przekładana owocami

Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Koszt: Tanie 

Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru.

Środek zapiekanki wypełniamy ulubionymi owocami, mogą to być suszone lub świeże, słodkie czy lekko cierpkie, jak kto woli. Ja wybrałam świeże maliny oraz suszoną żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych.


Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM, która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ, które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. 
 





Wartość odżywcza 1 porcji:
490 kcal B 16 g W 62 g T 19 g

Składniki na 4  porcje:
▸250 g płatków jaglanych
▸półtorej szklanki mleka 
▸1 szklanka płatków migdałowych+do posypania (lub gotowa mąka migdałowa)
▸sok i skórka z połowy cytryny
▸ok 500 g owoców
▸dosłodzić wedle uznania
▸50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej).
2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 3 minut. 
3. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach. 
4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

8 komentarzy:















  1. kasiu wszystko mi tu pasuje tylko płatki zmienie i do dzieła pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki oczywiście możesz podmienić nie ma problemu :) SMacznego :)

      Usuń
  2. Musi być pyszna i wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń