Szukaj na stronie

Słodka jaglana pascha




Witajcie. Dziś przedstawię Wam jeszcze jedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej zjeść.😊 Wielbicielom kaszy jaglanej z pewnością zasmakuje ta propozycja.👍

Zalecam wykonać dzień wcześniej na wieczór, gdyż potrawa musi być chłodzona przez minimum 12 godz.

Składniki:
-160 g kaszy jaglanej
-400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
-80 g moreli suszonych
-80 g żurawiny suszonej
-50 g orzechów
-3 łyżki oleju
-pół cytryny (skórka i sok)
-słodzik/ cukier wedle uznania

Przygotowanie:
1. Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę (jak to zrobić zapraszam do linku). Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn.
2. Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem.
3. Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również dodajemy do reszty. Wszystko miksujemy krótko, aby do połączenia składników.
4. Sitko wykładamy gazą i nakładamy masę. Dociskamy, wyrównujemy i zakrywamy końcami gazy. Na to kładziemy talerzyk/miskę, coś cięższego, aby docisnęło masę i pokryło całą powierzchnię.
5. Wkładamy do miski (najlepiej głębokiej, aby sitko nie opierało się o dno) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godz.
Po tym czasie odkrywamy rogi gazy, przewracamy na talerzyk i pascha gotowa do spożycia.

Wartości odżywcze całej paschy (dzielimy przez ilość kawałków)
2013 kcal
B 30 g
W 211 g
T 116 g Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda 😍 Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy prawdziwą paschę i wyszła super. Ale wersję jaglana równie chętnie bym spróbowała. Dziękuję za inspriację! Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger