Pasta z brokuła i jajka

Prosta i szybka pasta idealna na kanapki do śniadania czy kolacji. Dobre źródło błonnika oraz białka. 
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie
Dziś mam dla Was zieloną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapki, lecz może również służyć do nafaszerowania jajek. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jest lekka i nie wymaga dużej ilości składników. U mnie taka pasta bywa przynajmniej raz w tygodniu, bo uwielbiam brokuły.
Tak w nawiasie odsyłam do artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą żywieniową, tylko zostać przy dobrze znanych produktach-zamiast spiruliny jedzcie brokuły, link.

Dodatkowo zapraszam po przepisy na inne rodzaje past: PASTA Z MAKRELI oraz PASTA Z AWOKADO.

 


Składniki:
▸1 brokuł
▸2 jajka na twardo
▸sól, pieprz
▸2 łyżki słonecznika łuskanego
▸jogurt

Przygotowanie:
1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Jajka kroimy w kostkę, ostudzonego brokuła również możecie na połówki pokroić.
3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy jogurt wedle uznania (w zależności, czy chcemy uzyskać pastę do faszerowania, czy gęstszą do kanapek. Ja dałam 2 łyżki na kanapkową). Za pomocą blendera/miksera łączymy składniki.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

11 komentarzy: