Zapiekanka jaglana z cukinii i łososia
grudnia 06, 2017
/
8
Witajcie😇 Za oknem pogoda nijaka, raz śnieg, raz deszcz😑, ogólnie ciemno i brudno😕 Nie przepadam za taką aurą, pogoda ma swoje humory, bo nie może porządnie przynajmniej u mnie sypnąć śniegiem⛄. Rekompensując sobie te "egipskie ciemności"😄 jak to skomentowała czytelniczka w poprzednim poście, zagotowałam garnek kaszy jak radziła i przyrządziłam kolorowe i słoneczne danie obiadowe. Jeśli posiadacie w lodówce łososia świeżego lub wędzonego, teraz macie super pomysł na delikatne i przepyszne danie.😊
Składniki na 1-2 porcje:
-120 g łososia (u mnie wędzony na zimno)
-1 jajo
-1 większa cukinia
-2 duże marchewki
-140 g kaszy jaglanej
-1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną.
2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na tarce do szatkowania kapusty, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy, aby puściła wodę.
3. Marchewki pokroić obieraczką do warzyw, aby wyszły paseczki lub zetrzeć na tarce.
4. Rybę pokroić w małe kawałki.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Do większej miski przesypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy cukinię dokładnie wyciśniętą z wody, marchewkę i roztrzepane jajo. Przyprawiamy wedle uznania i wszystko mieszamy. Przekładamy do naczynia i zapiekamy 25 min 180 stopni.
Wartości odżywcze:
859 kcal
B 48 g
W 102 g
T 29 g
Fajny przepis, wypróbuję z surową rybką, bo akurat taka czaka w lodówce :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSurowa również będzie tu pasować, smacznego życzę :)
Usuńprzykrywamy naczynie żaroodporne czy nie ?
OdpowiedzUsuńNie przykrywamy :)
UsuńWitam. Jak duże jest Twoje naczynie żaroodporne?
OdpowiedzUsuńWitaj. Tą zapiekankę wykonałam w naczyniu 25x22 cm :)
UsuńHej pogoda coraz lepsza, już niedługo lato :) super strona i przepisy, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak pogodą piękna :)
Usuń