Ciasto usta murzynka

Klasyczny murzynek w dodatkową niespodzianką w środku. 
Przygotowanie: 40 minut 
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie

Nietypowa nazwa ciasta pewnie powiedziecie, ale naprawdę nie wiedziałam jak je nazwać. Na Facebooku pytałam się Was jakiś czas temu, to dostałam odpowiedzi takie jak np. usta zombi. To dopiero by była nazwa dla ciasta dość ciekawa. 😀 Postanowiłam, że zostanę przy oczach murzynka. Bo tak naprawdę podstawą tego przepisu jest właśnie murzynek tylko z niespodziankami w środku. Dwa dodatkowe składniki potrafią dużo zmienić w znanym przepisie i wychodzi coś całkiem fajnego w wyglądzie.
Ciasto wykonałam w kwadratowej formie 24x24, dzięki czemu łatwiej jest pokroić ciasto nie niszcząc "ust". Także, jeśli jesteście wielbicielami murzynka, to ten przepis koniecznie powinien się znaleźć w Waszym notatniku.

Zapraszam również po przepis na inną wersję murzynka. Wykonany w małej formie i z mąki bezglutenowej. Dodatkowo bez jajek i na maślance. Ciasto na szybko do kawki no i mało kaloryczne. MURZYNEK NA MAŚLANCE



Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 15)
231 kcal B 5 g W 24 g T 12 g

Składniki:
▸200 g masła 
▸pół szklanki wody
▸3 łyżki kakao ciemnego
▸pół szklanki cukru/słodzika 
▸3 jaja
▸2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸opakowanie 200 g biszkoptów (u mnie bez cukru)
▸dżem śliwkowy/wiśniowy (smak wedle uznania)

Przygotowanie:
1. Masło, cukier/słodzik, wodę i kakao wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Studzimy. Dobrze ostygnięte następnie miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je na koniec do masy. 
2. Blaszkę (u mnie 24x24) wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Biszkopty przekładamy łyżeczką dżemu i kładziemy na spód formy. Następnie zalewamy je delikatnie ciastem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wierzch ozdabiamy wedle uznania.

8 komentarzy: