Szukaj na stronie

Waniliowe ciasto jaglane

Wygląda jak sernik, ale sera tam nie znajdziecie. 




Ciasto, które łatwo można pomylić z sernikiem. Zamiast twarogu użyłam kaszy jaglanej, a reszta składników jak do normalnego sernika. Ciasto jest zbite, sycące i mocno waniliowe.  Czasami mam ochotę na ciasto bez masy, nie za słodkie, takie do herbatki. Taki właśnie jest ten przepis. 
 
Wartości odżywcze 1 porcji:(12)
218 kcal B 7 g T 5 g W 34 g 

Składniki:
  • spód
  • 130 g płatków owsianych 
  • 4 łyżki miodu 
  • 30 g masła rozpuszczonego 
  • masa
  • 400 g kaszy (suchej) 
  • 3 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki słodzika/cukru (lub więcej jak ktoś lubi słodkie)
  • laska wanilii lub aromat waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 2 jajka 
Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem. 2 szklanki mleka gotujemy z 1 szklanką słodzika/cukru, laską wanilii lub aromatem i do gotującego wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu wsiąknięcia mleka. 
  • Do ugotowanej kaszy dolewamy 1/2 szklanki mleka i wszystko blendujemy na w miarę gładką masę. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Rozpuszczone masło, miód i płatki owsiane mieszamy ze sobą dokładnie. Formę (24) wykładamy papierem i wysypujemy przygotowany spód. Wyrównujemy delikatnie przyciskając i wkładamy do zamrażarki na 5 minut. 
  • Do przestudzonej kaszy dodajemy budyń, jajka, 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki słodzika/cukru. Wszystko dokładnie blendujemy. Ciasto przelewamy na spód (masa nie powinna być zbyt gęsta i łatwo się przelać do formy) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut. 




2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! I jak mało kalorii! Można wcinać bez wyrzutów sumienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger