Szukaj na stronie

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przepis od babci stosowany zawsze w naszym domu z pokolenia na pokolenie. 



Takiego przepisu jeszcze u mnie nie było na stronie. Rzadko robię wypieki z drożdżami, choć je lubię, ale wole gdy ktoś mi takie przyniesie. Ja jestem skłonniejsza ku szybkim przepisom bez czekanie aż ciasto będzie wyrastać. Jednak racuchy to racuchy one mają swoje prawo i muszę je wykonać nawet ja:) 

Wartości odżywcze 1 porcji:
287 kcal B 9 g T 3 g W 54 g

Składniki: (ok. 6-8 porcji)
  • rozczyn
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik)
  • ciasto
  • 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • dodatkowo
  • 2 jabłka
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  • rozczyn
  • Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł.
  • ciasto
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • dodatki
  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy owoc i mieszamy (ciasto będzie dość klejące i gęste). Odstawiamy jeszcze na około 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz w nieco większej ilości (około 3 łyżek) i zmoczoną łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy około 3 minut na stronę na średnim ogniu i przewracamy na drugą. Uważajcie żeby nie przypalić, ale żeby też ciasto nie było surowe, dlatego ważna jest, aby dokładać tłuszcz do smażenia bo placki go wciągają.
  • Usmażone odłożyć na ręcznik papierowy, aby zebrało nadmiar tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Spożyć najlepiej w ciągu 1 dnia.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam je, ale ja ich nie robię tylko moja teściowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Pamiętam jak robiła je kiedyś moje mama ! Dawno już ich nie jadłam i mam teraz na nie ochotę ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja bardzo lubię takie racuszki

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu wspaniały przepis zrobię na jutro pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Nie przepadam za pączkami, więc z chęcią zafunduję sobie takie racuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukier do rozczynu drożdżowego to nie na smak, że można sobie zamienić na słodzik. To jest pokarm dla drożdży!!!!!!!!!!!! To już lepiej nie dawaj wcale cukru, ale daj drożdżom więcej czasu na wyrośnięcie, chociaż to jest kilkadziesiąt kalorii. A smażysz te racuchy na tłuszczu, którego gram ma więcej niż dwa razy kalorii od grama cukru. I ok. 35-40 procent tłuszczu wlewanego na patelnie wnika do racuchów. Smacznego! A ten słodzik to sobie ... wyrzuć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inni dadzą cukier jak takowy używają nie widzę problemu ;) Wiem ze cukier do drożdży nie jest dla smaku..ale że nie miałam zwykłego cukru zastąpiłam go słodzikiem i jakoś wyszło.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  7. Jeżeli dbacie o swoje zdrowie, staracie sie zdrowo odżywiać oraz ćwiczycie regularnie, to co powiecie na siłownie zewnętrzne dla dzieci ? Według mnie siłownie zewnętrzen jest to świetne rozwiązanie, z którego sam regularnie korzystam.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger