Szukaj na stronie

Walentynkowe babeczki jogurtowe na zimno

Tylko 2 składniki z foremką w kształcie serduszka wystarczy do stworzenia pysznego deseru. 



Dzisiaj mamy święto zakochanych i wszystkim parom życzę z tej okazji dużo i jeszcze więcej miłości w Waszych związkach :) Akurat ten dzień wypada na weekend, dlatego można nieco posiedzieć w kuchni i przyrządzić coś specjalnie na tę okazję. Ten deser możecie wykonać dzisiaj wieczorem i jutro, gdy zapewne większość z Was ma wolne rozkoszować się nim we dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne!

Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki w kształcie serca. Ja użyłam sylikonowych, ale sprawdzą się tutaj również takie do wykrawania ciastek. Wtedy cały przepis wykonujecie w zwykłej blaszce (najlepiej kwadratowej) i wycinacie foremką wzorki.

Wartość odżywcza 1 babeczki (14)
44 kcal B 2 g W 3 g T 3 g

Składniki:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru)
  • 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru)
  • pół galaretki truskawkowej (lub cała) 
  • foremka w kształcie serca
Przygotowanie:
  • Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią spożywczą, w przypadku foremek do wycinania). Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. 
  • Z galaretką cytrynową postępujemy identycznie tak jak z wiśniową. 
  • Na koniec pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (lub całą w 250 ml) i  postępujemy tak samo , jak we wcześniejszych krokach. 
  • W przypadku zwykłej blaszki do pieczenia, wyjmujemy całą galaretkę i wycinamy foremką babeczki. 






15 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger