Sernik jagodowy z kremem

Owocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: tanie


Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty, wszystko jest na wierzchu i jest milej dla oka. :) Chętnie poznam Wasze opinie, jak ta zmiana się Wam podoba?

Wracając do dzisiejszego przepisu...mam dla Was istną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało mi, aby był dość wysoki. Zresztą miałam do wykorzystania sporą ilość herbatników, to wolałam wszystko dać do sernika. :) Nie należy do kategorii dietetycznych, ale oczywiście jeden kawałeczek nikomu jeszcze nie zaszkodził.

Wartość odżywcza 1 kawałka (12)
358 kcal  B 13 g W 19 g T 25 g

Składniki: forma 24
  • spód
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • masa serowa
  •  500 g twarogu
  •  250 g serka mascarpone
  •  3 jajka
  •  30 g masła rozpuszczonego
  •  1 budyń malinowy
  •  100  jagód zmiksowanych lub borówek
  •  100 g słodzika/cukru
  • masa śmietankowa
  •  200 ml śmietanki 30%
  •  70 g jogurtu naturalnego
  •  1 łyżka żelatyny
  •  2 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:

  1. Ciastka kruszymy na proszek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód formy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki.
  2. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód i pieczemy 60 minut w 180 stopniach (nagrzany piekarnik).
  3. Z przygotowaniem masy śmietanowej poczekajcie, aż sernik się upiecze. 
  4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na ostudzony sernik i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam również po przepis na SERNIK KAWOWY NA ZIMNO

20 komentarzy:

  1. Kasiu blog jest wspaniały a ten przepis moje smaki jestem łasuchem na ciasto pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że spodobała Ci się przemiana Teresko, dziękuje! :)

      Usuń
  2. Czy jagody mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak się rozmrożą odlej nadmiar soku i można wrzucać do sera :)

      Usuń
  3. Pyszny sernik, na taki zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny sernik :) blog po zmianach bardzo mi się podoba :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na jagodowy sernik :) u nas zwykle jadło się tradycyjny

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, uwielbiam takie smaki. Wspomnienie lata... :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger