Szukaj na stronie

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i camembertem

Szybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym. 
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie


Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych sklepach pełnych ludzi szalejących w świątecznym klimacie nie bardzo mnie przekonuje. Dlatego staram się wyjadać na bieżąco to, co mam w lodówce i zamrażarce, żeby zrobić miejsce na świąteczne potrawy i ciasta.

Przeszukując zamrażarkę dzień wcześniej, natrafiłam na mieszankę warzywną i swojską zamrożoną kiełbaskę. Dwa składniki mam już z głowy-kiełbaskę rozmrażam i podsmażam razem z warzywami. Przydałoby się jeszcze coś ciągnącego i tym razem wybrałam wyraźniejszy smak, czyli ser camembert zamiast zwykłego żółtego. Zostało ugotować makaron, zalać jajkiem co by złączyło nam wszystko i pożywny obiad gotowy!


Wartość odżywcza 1 porcji:
649 kcal B 34 g W 92 g T 15 g

Składniki:
▪ 500 g makaronu
▪ 1 opakowanie sera pleśniowego
▪ 500 g warzyw (dałam gotową mieszankę warzywną)
▪ 2 jajka
▪ 400 g kiełbasy dobrej jakości
▪ sól, pieprz, bazylia
▪ tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli mrożone to je przygotowujemy na patelni. Kiełbasę kroimy w talarki, camemberta w kostkę.

2. Jajka roztrzepujemy z przyprawami.

3. Formę na zapiekankę natłuszczamy, wykładamy ugotowany makaron. Na to warzywa, kiełbasa i ser. Wszystko zalewamy jajkiem i w paru miejscach nieco przesuwamy składniki, aby masa jajeczna się dobrze rozprowadziła po całej zapiekance.

4. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-40 minut.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 



15 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger