Udka w miodowo musztardowej marynacie

Udka w tym wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne.
Przygotowanie: 20 minut+co najmniej 3 godz marynowania
Koszt: tanie


Niedzielny rodzinny obiad zawsze obfituję w coś niecodziennego czegoś, co nie jadamy normalnie na tygodniu. Sama w tym momencie jestem na redukcji i przy moim planie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi.

Marynatę przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką.


Składniki:
▪ 8 pałek kurczaka
▪ 4 łyżki miodu
▪ 5 łyżek musztardy (ja dałam sarepską)
▪ 3 łyżki oleju
▪ +rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką

Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy.

2. Umyte i osuszone mięso obtaczamy w marynacie w większej misce.

3. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc lub tego samego dnia, chociaż 3 godziny przed pieczeniem.

4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

5. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa lub naczynia i przykrywamy pokrywką, zostawiając nadmiar marynaty w misce, jeśli uznasz, że wyszło jej dużo.

6. Pieczemy 45 minut, a w połowie czasu przewróćcie mięso na drugą stronę, aby nie przypiekło z jednej strony tylko.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować

12 komentarzy: