Szukaj na stronie

Pierniki kokosowe

Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku.
Przygotowanie:30 minut 
Koszt: tanie

Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji.

Jeśli jeszcze na ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać również w inny dzień :P.
Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą.

Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY. Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki. 
Mąka pszenna Szymanowska, wyprodukowana przez Polskie Młyny, powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna i sypka, pozbawiona bryłek i zanieczyszczeń.

Polskie Młyny to największy polski producent mąki, a Mąka Szymanowska jest najczęściej wybieraną paczkowaną mąką w Polsce. Szacunek do chleba, tak mocno zakorzeniony w polskiej tradycji jest dla nas największym zobowiązaniem i źródłem inspiracji. Z najwyższą dbałością odnosimy się więc do mąki oraz wszystkich produktów z niej wytwarzanych. Dbałość o jakość i smak naszych wyrobów stanowi fundament naszej działalności. Zależy nam, by tradycja i doświadczenie zdobyte w przeciągu wieku naszej działalności widoczne były w każdym z naszych produktów.

 Ich strony 


Składniki:
▪ 250 g mąki Szymanowskiej
▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek)
▪ 20 g oleju
▪ 1 jajko
▪ 100 g mleka
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 1 łyżeczka sody
▪ 1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie np. w młynku do kawy lub melakserze. Daktyle lub inne owoce suszone zalać wrzątkiem, aby namiękły. Potem je miksujemy, aby nie było większych kawałków.

2. Wysypujemy na blat mąkę i wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

3. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem.

4. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.

5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut.

6. Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam delikatnie cukrem pudrem i polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 



12 komentarzy:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się bardzo smakowicie :D Przepis wypróbuję z wielką przyjemnością :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pierniczki, na pewno pięknie wyglądały na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny ten dodatek kokosa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne pierniczki! :) Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, bardzo lubię kokosowy smak :) szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger