Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci. 
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: tanie

Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła, aby nie były za suche a nawet lekko maślane. Smak jaki wyszedł dla mnie bomba! Do tego ulubiony dżem, ja wybrałam wiśniowy i truskawkowy wyrobu mojej mamy. Degustatorzy bardzo chętnie zjadali jedno po drugim ciasteczko do kawki i herbatki, że w niecałą godzinę wszystkie zniknęły. A to chyba oznacza jedno-musiały być na prawdę dobre. 




Wartość odżywcza 1 ciastka (24)
71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g

Składniki:
▪ 200 g płatków jaglanych
▪ 1 jajko
▪ 100 g masła rozpuszczonego
▪ 2 łyżki miodu
▪ pół szklanki mąki jaglanej
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ ulubiony dżem

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz dżemu mieszamy i zagniatamy ręcznie.

2. Formujemy małe kuleczki z dziurką w środku i układamy na blaszce z papierem dopieczenia.

3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować.


Zapraszam również po przepisy na inne ciastka:





10 komentarzy: