Ciasteczka żytnie z orzechami

Ciastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 

Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście nie ma jej dużo i cała poszła mi do ciastek dla rodzinki. 

Wartości odżywcze 1 ciastka
120 kcal B 2 g W 9 g T 8 g

Składniki:(16 ciastek)
160 g mąki żytniej
1 jajo
100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych
100 g masła extra miękkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia

Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące.
2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (u mnie standardowo zmielony słodzik).

10 komentarzy: