Murzynek z makiem i bakaliami

Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: Tanie 

W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz orkiszową i co ciekawe nie użyłam w ogóle jajek. I tak oto powstał ten przepis, z którego jestem wręcz dumna!

Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. Czekoladowy smak, naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat tych rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką.

Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :)




Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ, które idealnie będą pasowały na święta.

   

Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
243 kcal B 6 g W 25 g T 12 g

Składniki:
▸150 g maku
▸150 g mąki gryczanej 
▸130 g mąki orkiszowej 
▸150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki)
▸2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe)
▸70 g oleju
▸2 małe banany (najlepiej dojrzałe)
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸2 łyżki kakao
polewa
▸100 g masła
▸4 łyżki kakao
▸3 łyżki mleka 
▸słodzik/cukier wedle uznania

Przygotowanie:
1. Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki. 
3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. 
4. Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie. 
5. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. 
6. Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i do wydrukować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz