Szukaj na stronie

Ciastka ryżowe ze śliwką

Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Koszt: Tanie
Zapewne nie wiele osób spotkało się z odmianą ciastek z dodatkiem ryżu. Zaletą takich ciasteczek jest to, że nie są kruche ani twarde. Są miękkie i nie pozostawiają okruchów, dzięki czemu łatwiej można je zjeść w ukryciu, nie pozostawiając po sobie śladu.😀 Ryż, jaki użyłam w przepisie to brązowy, ale możecie dać inny wedle uznania. Pamiętajcie, aby przed ułożeniem ciastek na papierze do pieczenia, spryskać go lub rozsmarować delikatnie tłuszczem. Dzięki temu unikniemy przyklejeniu się masy do papieru.

Na wykończenie posyłam je cukrem pudrem (w moim przypadku zmielonym słodzikiem), ale dla większych łasuchów, można je dodatkowo oblać czekoladą z wierzchu. Wtedy wyjdą nam ciastka na wzór jeżyków. Możecie nawet dodać bakalie i wtedy wyjdzie Wam autentyczny zdrowy zamiennik tych ciastek. Dopiero wpadłam na ten pomysł pisząc artykuł, także spodziewajcie się, że właśnie taki przepis znajdzie się niedługo na mojej stronie.




Zapraszam również po przepis na CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO 

Wartość odżywcza 1 ciastka:
70 kcal B 1 g W 13 g T 3g

Składniki: (ok 24 szt.)
▪ 180 g ryżu 
▪ 180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej bg)
▪ 30 g oleju kokosowego
▪ pół łyżeczki cynamonu
▪ ok. 500 g śliwek bez pestek
▪ 2 łyżki miodu 

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy i go ugotowanego, ale jeszcze gorącego dodajemy olej kokosowy, aby się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia. 
2. Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący.
3. Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy. 
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę go natłuszczamy. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować. 


6 komentarzy:

  1. Wyglądają troszkę jak ciastka czekoladowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być i takie :D Nawet lepiej bo będą bardziej kusić :P

      Usuń
  2. Fajny pomysł na smaczne ciasteczka bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za śliwkami, ale pewnie zamiast niej można tam walnąć wszystko inne;D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger