Szybkie ciasto na śmietanie z owocami
lipca 17, 2018
/
18
Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35-40 minut
Koszt: tanie
Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy a na 3 sernik na zimno. Nie martwcie się, wszystkie trzy przepisy pojawią się w swoim czasie na stronie i każdego będziecie mogli wypróbować.
Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛
Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody.
Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie z dodatkiem odżywki białkowej o smaku banana i malinami. Ciasto dzięki temu zyskało mocny aromat bananowy i z dodatkiem kwaśnych malin wyszło naprawdę super. Ten, kto nie posiada odżywek białkowych może użyć aromatu np. waniliowego lub nie dodawać żadnego i rozkoszować się samym smakiem owoców. Ja i mój luby lubimy mieszane smaki, dlatego często drugą wersję wykonuję z odżywkami różnych smaków.
Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 16)
105 kcal B 3 g W 13 g T 3 g
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) +1 niepełna łyżka
- 1 szklanka słodzika/cukru
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g wiśni lub innych owoców
- Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy krótko. Dodajemy olej i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wlewamy do formy (24x24), wciskamy owoce na wierzch i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).
Błyskawiczne w przygotowaniu, a taki fantastyczny efekt :)
OdpowiedzUsuńEfekt bardzo zadowalający :)
Usuńświetne! w sam raz na lato
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCZY ZAMIAST ŚMIETANY MOŻNA DODAĆ MAŚLANKĘ LUB KEFIR?
OdpowiedzUsuńTak, polecałabym dać kefir jest gęstszy :)
UsuńKocham takie ciasta z owocami :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJaki typ mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńJa używam 1050 oraz 2000. Oczywiście jeśli użyjesz tej normalnej również będzie ok :)
UsuńDzięki,chodziło mi właśnie o te wyższe typy mąk,najlepiej 1850 i 2000.
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńSuper wychodzi, czy ze śliwkami, czy z rodzynkami, czy samo. Pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńCzy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany i połowę cukru?
OdpowiedzUsuńmożna użyć jogurt (oczywiście też w temp. pokojowej) a dosłodzić wedle uznania :)
UsuńWłasnie mam śliwki więc upiekę
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam ze sliwkami .super
OdpowiedzUsuń