Sernik królewski-pyszny i prosty

Klasyczny sernik królewski z rodzynkami, idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne. 
Przygotowanie: 60 minut 
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to smakiem zawsze powala. I nieważne czy jesz go pierwszy, czy dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 cm., także starczy dla każdego.

Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci. Fajne w nim jest to, że mamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta.

Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem.

Składniki:
ciasto
▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
▸2 żółtka
▸ 3 łyżki kakao ciemnego
▸200 g masła miękkiego
▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
▸3 łyżki śmietany 18%
masa serowa
▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie)
▸pół kostki masła rozpuszczonego
▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru)
▸50 g wiórków kokosowych
▸3 żółtka
▸6 białek 
▸100 g cukru/słodzika
▸100 g rodzynek namoczonych

Przygotowanie:
ciasto
1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut.
masa serowa
2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody.
3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową.
4. Dużą formę (u mnie 37x26) wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1 część ciasta tworząc spód. Na to wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy 2 część. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


10 komentarzy: