Zapiekane jajka z mozzarellą i warzywami



Witajcie. Dzisiaj mam pożywną propozycję śniadanka w wersji białkowo tłuszczowej BT lub z węglowodanami BTW (wystarczy dodać kawałek chleba) wedle uznania. Miseczka pełna smakołyków, w wersji wytrawnej z pewnością ucieszy nie jednego łasucha z rana. Prosto, smacznie i zdrowo!👈
Danie można wykonać w kokilkach lub w jednym większym naczyniu żaroodpornym. Przepis jest na 1 porcję, a z racji, że nie miałam wolnego większego naczynia, jadłam z dwóch miseczek.😋

Wartość odżywcza:
349 kcal B 27 g W 5 g T 24 g

Składniki na 1 porcję:
▪ 2 jajka
▪ 60 g mozzarelli
▪ 1 duży pomidor
▪ parę pieczarek
▪ pół papryki czerwonej
▪ łyżeczka masła

Przygotowanie:
1. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie dusimy do miękkości na maśle.

2. Pomidora kroimy drobno w kostkę lub blendujemy do konsystencji musu i mieszamy go z papryką i pieczarkami na patelni.

3. Mozzarellę kroimy w kostkę.

4. Do naczynia nakładamy warzywa z patelni. Na to dajemy mozzarellę (polecam wcisnąć ją w warzywa) i wbijamy jajka.

5. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do ścięcia białka 15 min 160 stopni.

8 komentarzy: