Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej


Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi się w gorące dni. Ja, jako wielka fanka kasz, uwielbiam takie urozmaicenia i bardzo często wykonuję takie posiłki.

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną odsyłam do artykułu LINK. Ma to wbrew pozorom duże znaczenie, bo złe przyrządzenie potrafi zmienić diametralnie smak kaszy i zamiast lekkiego orzechowego smaku uzyskamy gorzki, a tego chcemy uniknąć. 

Wartość odżywcza 1 porcji:
503 kcal  B 23 g W 48 g T 24 g 


Składniki na 2 porcje:
▸140 g kaszy jaglanej 
▸4 jajka ugotowane na twardo 
▸1 jajo
▸szczypiorek, przyprawy
▸2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy, jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. 
2. Kaszę (ostudzoną), jajka na twardo i surowe, posiekany szczypiorek i przyprawy umieszczamy w większej misce i mieszamy do połączenia składników. 
3. Zwilżonymi rękami wybieramy po łyżce masy i formujemy kotleciki. Lekko spłaszczamy.
4. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia. 


Dodatkowo zapraszam do rozdziału, gdzie znajdziecie więcej przepisów na propozycje obiadowe w formie kotletów.

6 komentarzy: