Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Witam 😎 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dodatek do obiadu. Wystarczą tylko 3 składniki ogólnie dostępne oraz tanie, aby stworzyć przepyszną kolorową surówkę, która z pewnością nawet małym niejadkom posmakuje 😏

Taka surówka świetnie będzie pasowała do PLACKÓW GRYCZANYCH Z GULASZEM


Składniki:
1 kapusta pekińska
1 papryka (u mnie czerwona)
2 średnie marchewki 
koperek 
sos winegret (u mnie własnej roboty)

Przygotowanie:
1. Kapustę pekińską siekamy drobno i wrzucamy do dużej miski. Posypujemy szczyptą soli i zgniatamy aby wydobyć smak (nauczyłam się tego od mamy, zawsze stosuję), dzięki temu kapusta również zmniejszy swoją objętość.
2. Paprykę kroimy drobno w kostkę. 
3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Wszystkie składniki przyprawiamy pieprzem i solą i mieszamy. Dodajemy sos winegret i dokładnie mieszamy wszystko. 


3 komentarze: