Szukaj na tym blogu

Info

12 lutego 2018

Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej

Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory.😆Polecam od czasu do czasu wykonać takie placki, zawsze to jakaś odmiana.😊 Moja propozycja składa się z minimum składników a smakuję równie dobrze, jak oryginał. 


Składniki na 2 porcje:
placki:
-160 g mąki gryczanej
-1 jajo
-woda (na oko)
farsz:
-250 g mięsa 
-100 g pieczarek
-1 cebula 
-5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki
-1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana
+3 łyżki tłuszczu do smażenia
+sól, pieprz, papryka wędzona, chili

Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.) 
2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso.
3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.

Wartości odżywcze 1 porcji:
613 kcal
B 46 g
W 58 g
T 21 g


2 komentarze: