Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej

Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory.😆Polecam od czasu do czasu wykonać takie placki, zawsze to jakaś odmiana.😊 Moja propozycja składa się z minimum składników a smakuję równie dobrze, jak oryginał.

Zapraszam również po inny pomysł na obiad w formie placków
PLACKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM


Wartości odżywcze 1 porcji:
613 kcal B 46 g W 58 g T 21 g

Składniki na 2 porcje:
placki:
160 g mąki gryczanej
1 jajo
woda (na oko)
farsz:
250 g mięsa 
100 g pieczarek
1 cebula 
-5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki
-1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana
+3 łyżki tłuszczu do smażenia
+sól, pieprz, papryka wędzona, chili

Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.) 
2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę 
3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków/blendera lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.

2 komentarze: