Delikatna rozgrzewająca zupa z dyni



Sezon na dynię w pełni, to korzystajmy z tego ile się da!
Tak się składa, że jestem po usunięciu zęba, niepotrzebnej 8 😒 i przez dwa kolejne dni w moim jadłospisie będą papki😌 Taka zupka idealnie się wpasowała w moją niedyspozycję.
Z dodatkiem mięska gotowanego jest pełnowartościowym posiłkiem a imbir działa rozgrzewająco i sprawia że człowiek zapomina o bólu i gorączce w moim przypadku.

Wartość odżywcza 1 porcji:
bez mięsa
239 kcal B 5 g W 30 g T 10 g
z mięsem
312 kcal B 21 g W 30 g T 11 g

Składniki na 4 porcje
-1 kg dyni (najlepiej Hakkaido)
-1 marchew
-500 g ziemniaków
-pietruszka
-1 cebula
-korzeń imbiru (ok 3 cm)
-4 łyżki oliwy
-pieprz, sól
-2 l wody
-300 g mięsa gotowanego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1.Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z pestkami. Miąższ obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

3.Marchew, cebulę i pietruszkę drobno siekamy i podsmażamy delikatnie na oliwie w dużym garnku.

4.Dolewamy do garnka 2 litry wody, starty imbir, pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i dynię, (mięso).

5.Gotujemy wszystko 15 min. Na koniec dodajemy przyprawy i miksujemy na krem.

4 komentarze: