Indyk z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym

Ostatnio rozpieszczałam Was deserami, ale jakiś obiad też trzeba zjeść🍗co by po nim można pochłonąć kawałek ciasta 😆 Może zdjęcie nie oddaje tego, ale te danie jest tak pyszne, że na pewno nie jeden niejadek będzie prosił o dokładkę😀

Mam też dla Was pewną wiadomość📢 W moich przepisach znajdziecie odnośniki do stron gdzie będzie mogli kupować składniki. Sama zakupuję się w tych firmach, także polecam jak najbardziej. Ale to nie wszystko! 😎 Dodatkowo będziecie dostawali RABATY na te zakupy!🙌  Także bądźcie czujni😇

Wartości odżywcze 2 porcji:
730 kcal B 54 g W 96 g T 14 g

Składniki na 2 porcje
▸120 g ryżu
▸ 200 g indyka
▸ 100 g pieczarek
▸ 1 cebulka
▸ 250 g passaty (szklanka)
▸ 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według instrukcji.
2.Pieczarki, cebulę kroimy w kosteczkę. Indyka również w kostkę i przyprawiamy.
3.Rzucamy na patelnię pieczarki i dusimy, aż odparuje z nich trochę wody i dorzucamy cebulkę.  Gdy się zeszkli, wrzucamy indyka i dalej dusimy.
4. Na sam koniec wlewamy passatę (można dodać bazylii) i ryż, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników i przykryć jeszcze na 5 min do przejścia smakiem składników.

2 komentarze:

  1. Czy podane wartości odżywcze dotyczą całości czy 1 porcji?

    OdpowiedzUsuń