Łaciaty sernik

Sernik z ciekawym wzorkiem zaciekawi każdego. Serowa odmiana ciasta Zebra.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie

Sernik to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów jaki jest do zrobienia :) Każdemu smakuje, pasuję do każdej okazji i nie da się go nie zrobić prawidłowo :D

Zapraszam również po przepis na SERNIK BANANOWY

Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 12):
137 kcal B 17 g W 3 g T 6 g

Składniki:
▸1 kg twarogu 
▸budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
słodzik
bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie)



Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Rodzynki sparzyć. Nastawić piekarnik 180 stopni
2. Do miski wrzucamy twaróg, budyń, żółtka, bakalie i mieszamy mikserem by się połączyło
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie wszystko mieszając
4. Masę dzielimy na 2 porcje, do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy
5. Tortownice wykładamy papierem i na zmianę nakładamy łyżkę masy białej, łyżkę czekoladowej tworząc "koła" . Na koniec możemy ręcznie rozprowadzić jeszcze
6. Pieczemy 60 min i po wył. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA przez 15 min bo opadnie:P

Zrobienie zajmuje tylko ok 30 min plus pieczenie i do tego bardzo łatwy przepis:) Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony w lodówce.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


13 komentarzy:

  1. Witam a mi opadl w piekarniku bez otwierania jak dlugo pieczecie w piekarniku z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety nie używam z termoobiegiem także ciężko mi stwierdzić by w błąd nie wprowadzić :(

      Usuń
  2. Hmmm a czym posłodzić? Banan? Daktyle? Czy lepiej jednak miód? Ksylitole i inne nie wchodzą w grę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czym pasuje :) ja bym polecała z tych trzech wybrać miód ewentualnie parę zmielonych daktyli :)

      Usuń
  3. a na jaką to formę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na 22 cm i wyszedł dość niski także zalecam robić w mniejszej np. 20 :)

      Usuń
  4. nie polecam słodzików ale sernik wygląda pysznie. Zamiast słodzika dodam tradycyjnie cukru i będzie O.K. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście słodzimy czym chcemy wedle uznania :) to już indywidualna kwestia :)

      Usuń
  5. Ile może mieć kalorii? I jaki rozmiar tortownicy?😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całe ciacho ma 1200 kcal :) czyi mniej więcej jeden kawałek 150 kcal. Robiłam w dużej tortownicy 28 cm dlatego taki płaski wyszedł :P

      Usuń
  6. Uwielbiam te ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można go na blaszce typu keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zalecam ze względu na dużą ilość twarogu. Proponuję tortownice średnicy 26 cm nawet, bo za mała spowoduję że zrobi się tzw. krater. Czyli urośnie wysoko, ale potem opadnie i nie będzie wyglądało to apetycznie.

      Usuń