Sernik na zimno z owocami i galaretką

Śnieżno biały sernik na zimno z owocami w galaretce i maślanym spodem. 
Przygotowanie:60 minut
Koszt: Tani
Ta śnieżnobiała biel rażąca po oczach, to nic innego jak przepyszny puchaty sernik na zimno. Dzisiaj w wersji klasycznej na ciasteczkowym spodzie z owocami w galaretce. Przepis bardzo prosty, a rezultaty jak sami widzicie, aż oślepiające swoim blaskiem i doskonałością. Jak to w przypadku ciast na zimno, niestety nie da się ich konsumować od razu, jak tych upieczonych. Najlepiej odstawić je na noc do lodówki. To jest ten jedyny minus, ale zapewniam, że w przypadku tego przepisu (zresztą, jak i wszystkich moich bez pieczenia), nie pożałujcie tego czasu oczekiwania.



Ciasto wykonałam w formie 18 cm, dzięki czemu wyszło wysokie. Chodź przyznam, że przez to nie wylałam całej galaretki na owoce. Wolałam nie ryzykować i nie lać po sam brzeg, bo przy przenoszeniu do lodówki mogłoby się to źle skończyć. Odrobina galaretki została do spożycia osobno. Zależało mi, aby było wysokie, ale jak wykonacie je w 20 cm formie również będzie dość wysokie i cała galaretka będzie wykorzystana. Dowolność owoców jest tutaj dość szeroka (tylko uważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊

Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam już Wam. Oczywiście takie serniki zaliczamy do kategorii FIT.



Podsunę Wam też przepis na inny sernik bez pieczenia, który powala swoim wyglądem i smakiem. Śnieżno biały o smaku kokosowym nie jednego skłoni na dodatkowy kawałek. 
ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE

Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12)
195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g

Składniki:
spód
▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
▸60 g masła rozpuszczonego
masa
▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
▸200 g śmietanki kokosowej lub 30% 
▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody 
▸cukier/słodzik wedle uznania
wierzch
▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki)
▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej 

Przygotowanie:
1. Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki.
2. Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki, aby stężała.
4. Przygotowujemy galaretkę na wierzch i odstawiamy. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

8 komentarzy:

  1. A co to za śmietanka kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka z mleka kokosowego :) Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach, które mają żywność zdrową lub orientalną. Firma np. Real Thai

      Usuń
  2. Kolejny pyszny sernik, super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z prostszych i smaczniejszych deserów. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić ciastka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki np owsiane, a wtedy troszkę więcej masła żeby dobrze się zlepiło :)

      Usuń