Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego

Szybkie i bardzo smaczne kotleciki z serem żółtym. Następstwo zwykłych schabowych. 
Przygotowanie:30 minut
Koszt: Tani
Dzisiaj nie będzie na słodko, ostatnio bardzo dużo powrzucałam przepisów z ciastami i myślę, że na parę dni wystarczy.😋 A może macie jakieś specjalne życzenia, co byście chcieli za ciekawy przepis ujrzeć u mnie? Chętnie wysłucham propozycji.😊

Wracając do dzisiejszego przepisu, te kotleciki to na prawdę niebo w gębie! Są o wiele lepsze od zwykłych schabowych. Ci, co kochają ser żółty, z pewnością nie będą narzekali na jego małą ilość w przepisie.

 

Choć może wydawać się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy.
Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując ser żółty, od razu go ścieram i zamrażam. Wtedy gdy go potrzebuję wystarczy, że odważę sobie potrzebną ilość i gotowe. Choć jest zamrożony, łatwo się rozdziela. Dlatego przy okazji polecam ścierać ser niż zamrażać w kawałkach, bo wtedy bierzemy tylko tyle ile chcemy, bez konieczności rozmrażania całego kawałka.
Przedstawię Wam moją prostą propozycję podania. Dowolność dodatków oczywiście tutaj jest dość spora. Ja do kotlecików lubię dodatek ryżu w każdej postaci, a do tego zielone warzywa. Tym razem trafiło na fasolkę.  Zdradzę Wam sekret-takie smakołyki jem na diecie :) Także pamiętajcie, że przy odchudzaniu PRAWIE wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.


Odsyłam Was również po przepis na GRYCZANE KOTLETY Z ŁOSOSIEM. Danie 2 w 1 a do tego niezwykle smaczne.

Wartości odżywcze 1 porcji:
352 kcal B 38 g W 6 g T 19 g
(z dodatkiem 80 g ryżu i 100 g fasolki)
567 kcal B 45 g W 50 g T 20 g

Składniki na 4 porcje:
▸400 g kurczaka/indyka
▸ 200 g sera żółtego
▸ 2 jajka
▸ 4 łyżki mąki
▸ 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski.
2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość.
3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy rumiane kotleciki.

4 komentarze: