Gryczane kotlety z łososiem

Dzisiaj wpadłam na pomysł przyrządzenia obiadu z moich ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo czasami mam na prawdę mało czasu na zjedzenie, a tak takiego kotleta wezmę na 2 kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka z serem, szynką i sałatą.😋 T
Takie kotleciki można zarówno usmażyć lub upiec.



Wartości odżywcze 2 porcji
pieczone: 791 kcal  B 52 g W 102 g T 19 g
smażone: 970 kcal B 52 g W 102 g T 39 g

Składniki na 2 porcje:
-160 g kaszy gryczanej
-120 g łososia wędzonego
-1 jajo
-koperek, sól, pieprz 
-2 łyżki tłuszczu do smażenia/można również upiec

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy.
2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki.
3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser)
4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim.

4 komentarze: