Sernik z kulkami i polewą morelową


Serniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami lub same. Uwielbiam je za to. Dzisiaj przygotowałam dla Was ciekawie wyglądający sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Tym razem skupiłam się na wymyśleniu jakiegoś ciekawego spodu. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić go z żurawiny, ale żeby było ciekawiej w formie kulek. Dzięki temu nie wyszedł typowy spód a wstawki dolne ciasta. Po przekrojeniu wygląda bardzo fajnie i jest to coś nietypowego. 


Dla dodatkowego smaku dałam polewę morelową zapiekaną pod koniec w piekarniku. Tak naprawdę możecie wykonać ją z innych owoców wedle uznania. Świetnie nadadzą się daktyle, ze względu na swoją słodycz. Ja następnym razem wykonam ze śliwką, bo tym razem nie miałam i wykorzystałam suszone morele. 




Ciasto wykonałam w formie 20 cm i wyszło dość wysokie, ale przyznam, że z obawą. Jeśli chodzi o serniki, nie można wykonywać ich w zbyt małym naczyniu, bo podczas pieczenia nam urośnie wysokie, a po zakończeniu opadnie i zrobi się nieprzyjemna harmonijka z boków ciasta.



Pamiętajmy również, że serniki smakują najlepiej wtedy, kiedy swoje odstoją po upieczeniu. Ja zawsze robię je popołudniu, studzę i na noc wkładam do lodówki. Rano smakują wybornie.
Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK, dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie.

Zapraszam również po przepis na SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT

Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych)
197 kcal B 13 W 25 g T 7 g

Składniki:
kulki
▸ 100 g żurawiny suszonej
▸ 1 szklanka płatków jaglanych (mogą być inne)
▸ 1 łyżeczka miodu 
▸ 1 łyżka kakao ciemnego
masa
▸ 500 g twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie)
▸ 3 jajka 
▸ 100 g kaszy jaglanej
▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
+ dosłodzić wedle uznania
polewa
▸ pół szklanki jogurtu naturalnego
▸ 50 g moreli suszonych

Przygotowanie:
1. Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
2. Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.  
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej. 
4. Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy. 
5. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.
6. W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.

Przepis bierze udział w akcji

8 komentarzy: