Info

Szukaj na tym blogu

6 czerwca 2018

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno


Odwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na mnie tak działa😁). Przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga dużej ilości składników, a koszt całkowity to maksymalnie 10 zł. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami. Wszystko zależy od Waszych upodobań.


Smaku nie jestem w stanie opisać, bo jest genialny! Specjalnie do tego przepisu nie użyłam zwykłej galaretki, tylko nie dość, że bez cukru to jeszcze wzbogaconą liofilizowaną truskawką! Co daje dodatkowy aromat i wyczuwalne cząsteczki truskawek. Galaretkę możecie zamówić w sklepie www.sfd.pl Może i kosztuję trochę więcej niż standardowa w sklepie spożywczym, ale na prawdę warto w nią zainwestować. Malinowa i wiśniowa są również przepyszne tak na marginesie. :) 

Zapraszam do skorzystania z innego przepisu na sernik na zimno
SERNIK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I KAWĄ

Wartość odżywcza:
TYLKO 962 kcal B 65 g W 90 g T 39 g

Składniki: (mała keksówka)
▸400 g truskawek 
▸1 galaretka truskawkowa
▸500 g jogurtu greckiego
▸sok z połowy cytryny
▸4  łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
▸ cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
3. Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
4. Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy. 
5. Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa zleje się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe. 

7 komentarzy: