Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami


Kto z nas nie lubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Bardzo szybka do zrobienia i tania.
U mnie zawsze wygrywa ta z kaszy. Większość robi je na bazie makaronów, ja jednak jako wielka fanka kaszy wolę wybrać tę wersję. Dodatkowo podczas podawania na talerz, jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej.

Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜


Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy. I tak jak wspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe.


Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :)

Wartość odżywcza:
906 kcal B 60 g W 95 g T 31

Składniki na 2 porcje:
140 g kaszy gryczanej
1 duża cukinia
1 papryka czerwona 
parę pieczarek
100 g mozzarelli
100 g mięsa mielonego 
przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól)
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy.
2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę.
3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Mozzarella, jeśli w kulce ścieramy na wiórki na tarce.
4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach.

Zachęcam również do spróbowania innej zapiekanki z kaszy jaglanej
ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM



6 komentarzy:

  1. Kaszę uwielbiam pod każdą postacią! Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z mięsem mielonym ? podsmazamy na patelni i potem dodajemy do naczynia i wszystko mieszamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy surowe do zapiekanki, dlatego 40-50 minut pieczemy :)

      Usuń