Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru)




Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na czekoladę znajdziecie TUTAJ). Nie zawierają grama cukru, a i tak wprost rozpływają się w ustach swym super smakiem. Połączenie moich 2 ulubionych smaków kokosa i czekolady sprawia, że nie mogę się od nich odczepić i na pewno innym smakoszom też przypadną do gustu. Może nie wyglądają idealnie okrągło i delikatnie popękały, ale nie idealizm wyglądu mi w głowie tylko smak! 😏

Do części z nich dodałam sezam i słonecznik, lecz nie są one koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu.

Składniki na 20 ciasteczek:
-2 szklanki mąki ryżowej
-40 g roztopionego masła/oleju kokosowego
-50 g wiórków kokosowych
-1 jajo
-niecałe pół szklanki wody
-50 g gorzkiej czekolady
-łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta.
2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno i na koniec dodajemy kawałki czekolady. Możecie całą tylko pokroić w kawałki lub zetrzeć na wiór, decyzja należy do Was.
3. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia.
4. Możecie posypać dodatkami wedle uznania i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.


Wartości odżywcze 1 ciastka:
110 kcal
B 2 g
W 15 g
T 4 g


4 komentarze: