Domowa czekolada tylko z 2 składników!



Dzień dobry. W końcu mamy temperatury na plusie, to i humor jest od razu lepszy😀. Ci, którzy jeszcze nie widzieli na moim fan page na Facebook'u informacji, chciałam poinformować, że jestem w trakcie tworzenia na Was e-booka. Będzie do zgarnięcia ❗ZA DARMO❗.

A teraz podzielę się z Wami przepisem, który nie wiem jakim cudem nie wylądował na stronie wcześniej. Już od jakiegoś czasu nie kupuje czekolady w sklepie, bo robię ją sama. Tylko 2 składniki i możemy cieszyć się za grosze domową czekoladą, bez konserwantów, aromatów i niepotrzebnych dodatków. Dzięki temu, że mamy na rynku dostępne różne formy do kostek lodu, czekoladki mają fajne kształty i cieszą oczy.

Miód nie jest koniecznym składnikiem, jedynie elementem słodzącym dla tych, którzy nie są przyzwyczajeni do bardzo gorzkiego smaku.
Ostrzegam, że smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe, bo nie zawiera aromatów. Pierwsza Wasza reakcja może być ciężka, ale to jest właśnie prawdziwy smak gorzkiej czekolady :) Polecam na początek używać jako dodatek do deserów, aby załagodzić ten smak i się przyzwyczaić.

Składniki:
▸100 g oleju kokosowego
▸4 łyżki miodu (można pominąć, ale wtedy będzie bardzo gorzka)
▸3 łyżki kakao
▸opcjonalnie dodatki (rodzynki, orzechy)

Przygotowanie:
Olej kokosowy i miód wkładamy do rondelka. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gdy składniki się już rozpuszczą cały czas mieszając dodajemy po 1 łyżce kakao. Na koniec dodatki. Wylać do foremek na kostki lodu lub blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Przechowujemy w lodówce.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 

12 komentarzy: