Info

Szukaj na tym blogu

11 lutego 2018

Ciasteczka żytnie z orzechami

Ciastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 

Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście nie ma jej dużo i cała poszła mi do ciastek dla rodzinki. 


Składniki:(16 ciastek)
-160 g mąki żytniej
-1 jajo
-100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych
-100 g masła extra miękkiego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia

Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące.
2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (u mnie standardowo zmielony słodzik).



Wartość odżywcza 1 ciastka:
120 kcal
B 2 g
W 9 g
T 8 g

6 komentarzy:

  1. Akurat mam mąkę żytnią na zbyciu :) Już wiem co z nią zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze spróbować zrobić podobne. =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka, bardzo lubię takie orzechowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mogłabym żyć bez orzechów :D

      Usuń