Szukaj na tym blogu

29 grudnia 2017

Pasta z makreli z cebulką i ogórkiem

Dzień dobry. Dzisiaj zawitam do Was z rybką, która jest pro zdrowotna! Chodź zalicza się do tłustych ryb, ten tłuszczyk jest w pełni korzystny dla naszego zdrowia. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3, które normalizują poziom trójglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne. Poprzez wbudowywanie się w krwinki czerwone poprawiają ich elastyczność, w ten sposób zwiększając ukrwienie organizmu. Pobudzają również produkcję tlenku azotu, mającego działanie rozszerzające na naczynia krwionośne, co usprawnia przepływ krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego. Ponadto makrela to źródło fosforu i potasu oraz witaminy D i witaminy A, która ma korzystny wpływ na skórę. Jak widzicie, że nie można jej pominąć w diecie (chyba że dana osoba jest w ciąży lub karmi piersią, ze względu na wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci).
Polecam kupować świeżą lub ewentualnie wędzoną, na samym końcu dopiero z puszki w ostateczności. Przypominam również, że ryba zawiera ości, na które trzeba będzie poświęcić parę minut przy przygotowywaniu. 

Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej porcji i pełnowartościowy posiłek gotowy.


Składniki:
-1 makrela świeża lub wędzona
-1 cebula czerwona
-3 sztuki ogórków konserwowych
-pieprz, ewentualnie sól do smaku


Przygotowanie:
Pozbywamy się ości i skóry z ryby. Cebulkę i ogórki kroimy drobno w kostkę, wszystko mieszamy , doprawiając wedle uznania. 

2 komentarze: